programma

Ook dit jaar is de World Press Photo tentoonstelling te zien in de Synagoge van Groningen; van 17 november tot en met 10 december zijn wij dagelijks geopend. Kaarten haal je hier of aan de deur. Naast de tentoonstelling, is er een verdiepingsprogramma op donderdagavond, zijn er algemene rondleidingen en fotografenrondleidingen op vrijdagmiddag en organiseren we speciale kindermiddagen op zondagmiddag. Voor liefhebbers bieden wij cursussen en workshops fotografie aan, gegeven door Dennis Lapré. Dit jaar is de tentoonstelling ook het toneel voor speciale bedrijfsavonden, inclusief rondleidingen en catering. 

RANDPROGRAMMA

Je kunt bij ons het hele jaar terecht voor fotomarathon workshops en pop-up exposities. Tijdens de tentoonstellingsperiode voegen wij daar een uitgebreid programma aan toe van lezingen, rondleidingen en speciale evenementen voor jong en oud. Naast de hoofdtentoonstelling, is er een eigen tentoonstelling van WPFG te zien.

Verdiepingsprogramma | Elke donderdagavond 19.30 - 21.00 | EN/NL
Zin in een lezing, discussie of en workshop? Dat kan bij ons elke donderdagavond. Je betaalt €2,50 voor de lezing plus een toegangskaartje voor die dag. Bekijk hier ons volledige verdiepingsprogramma.

Fotografenrondleidingen | Elke vrijdagmiddag 14.30 - 15.30 va 24 november | EN/NL
Lokale fotografen Andrea Stultiens, Maarten de Kok en Dennis Lapré leiden je langs de World Press Photo tentoonstelling om de foto's, verhalen en techniek te bespreken. De rondleidingen duren ongeveer 60 minuten en kosten €2,50 per persoon plus een geldig toegangskaartje voor die dag. Bekijk het volledige programma hier.

Rondleidingen | Dagelijks op aanvraag bij de balie | EN/NL(/DU)
Onze educatiemedewerkers nemen je graag mee de zaal in om de foto's van World Press Photo te bespreken. De rondleidingen duren ongeveer 30 minuten en kosten €1 per persoon plus een geldig toegangskaartje voor die dag. Lees hier meer over de rondleidingen.

Kindermiddagen | Elke zondagmiddag 13.00 - 17.00 | EN/NL
Wij letten op de kinderen terwijl je zelf de tentoonstelling bekijkt. Amber heeft voor de kinderen een gevarieerd doorlopend programma samengesteld vol fotografie en creativiteit. De kindermiddagen zijn gratis op vertoon van een geldig toegangskaartje. Lees hier meer over het programma.

 

WORKSHOPS

Fotomarathon 1 | zaterdag 14 oktober 10.00 - 18.00 | Luzac Groningen | NL
Een fotoworkshop en -wedstrijd in één met als thema 'De Toekomst van Groningen'. Meld je nu aan via Facebook of kijk hier voor meer informatie.

Fotomarathon 2 | zaterdag 2 december 10.00 - 18.00 | NL
Een fotoworkshop en -wedstrijd in één met als thema 'De Verhalen van Groningen'. Haal nu jouw kaartje hier.

Workshop Siegelreflex | woensdag 19.30 - 21.30 verschillende data | NL
Een fotoworkshop of opfriscursus beeld en techniek door Dennis Lapré. In de studio van deze lokale fotograaf start elke woensdag van 1 nov tot en met 6 december. Meer informatie en aanmelden doe je hier.

Basiscursus Fotografie | verschillende data | NL
Een fotoworkshop van zes sessies met praktijkoefeningen en optioneel tentoonstellingsbezoek door Dennis Lapré. Deze avondcursussen beginnen in overleg met de fotograaf. Lees hier meer.

TENTOONSTELLINGEN

Ook dit jaar organiseren we de World Press Photo-tentoonstelling in Groningen. Van vrijdag 17 november tot en met zondag 10 december zijn de foto's dagelijks te zien bij de Synagoge van Groningen. WPFG is de enige in het noorden die podium biedt aan de World Press Photo tentoonstelling.

Onze WPFGroningen tentoonstelling, toont werk van lokale fotografen Andrea Stultiens en Maarten de Kok. Daarnaast is er werk te zien van de cursisten van de Fotomarathons en studenten fotografie van Academie Minerva. Een externe expositie van huisfotograaf Olha Rohulya is binnenkort ook te zien bij Brasserie Midi (13 november - 10 december) en tijdens Lets GRO (2 en 3 november).

World Press Photo 17 is een intrigerende fototentoonstelling met de beste actuele persfoto's uit 2016. De tentoonstelling bestaat uit bijvoorbeeld portretten, series documentairefoto's en nieuwsbeelden. World Press Photo maakt zo elk jaar een selectie van de meest indringende, bijzondere en kwalitatiefhoogwaardige beelden uit de visuele journalistiek. Fotografen uit de hele wereld sturen hun beste beelden in en hopen in de prijzen te vallen in de categorie natuur, sport, dagelijks leven, nieuws, mensen, hedendaagse kwesties, langetermijnprojecten en spotnieuws. De winnende foto's vormen samen de World Press Photo tentoonstelling van dit jaar. Lees hier meer over de wedstrijd.

EDUCATIE

Om scholieren mee te nemen in de wereld van persfotografie, ontwikkelen wij ieder jaar een nieuw educatief programma voor scholen in het noorden. Het educatief programma is gebaseerd op de expositie en een jaarlijks thema. Met het jaarthema ‘Visual Storytelling’ streeft WPFG ernaar jongeren kritisch te leren kijken naar foto’s die zij in de media voorbij zien gaan. Er is sinds 2016 ook een kinderprogramma.

Naast rondleidingen en het lespakket, staan er nu ook video’s over (pers)fotografie online bij WPFG Academy en de serie Fotografen uit het Noorden.

Foto door: Andrea Hooymans