Programma 2016


De WORLD PRESS PHOTO tentoonstelling wordt aangevuld met een divers programma voor verschillende doelgroepen. Kies het event dat het beste bij jou past!

(International) Student Night

1 december1Datum: donderdag 1 december 2016
Tijd: 19:30 - 22.00 carrousel tours and workshops
Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
Toegangprijs: €5,- (incl. bezoek aan de tentoonstelling)

Come and check out the World Press Photo 16 exhibition during our special (international) student night! Combine impressive press photography pics with drinks, tours and an instagram workshop by our in-house photographers. Only this thursday you can get in for €5 (50% off) for the event. 
We are proud that Groningen one of the 100 cities worldwide, that show the World Press Photo exhibition. This exhibition shows inspiring photojournalistic images, taken from everyday life. The exhibition is the result of a worldwide competition amongst the finest photographers. Expect some heavy images, but also still beauty and intriguing cultural phenomena. So take a date, a friend or your house-mates and enjoy some knock-out press photography!
To get more in-debt with the photographs, one of our education-volunteers will give you a free tour of the exhibition. Rather take your own pics? Check in with Joost Nuijten and Jethro Bijlenveld for a little DIY Instagram magic. Or do both! You can check in anytime between 19.30 and 22.00. And the bar is always open.
Admittance €5 (don’t forget to bring your student card!). Tours and workshops are free. Check out the Facebook event page for more info.


TheaterTapas on tour presents: World press Photo 16

Mieke.jpg

Een theatrale rondleiding door de wereld van World Press Photo 16 door Mieke en Anne.
Datum: zaterdag 3 december 2016
Tijd: 19:45 - 20:15 | 20:30 - 21:00 | 21:15 - 21:45
Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
Toegangprijs: €10,- (incl. bezoek aan de tentoonstelling)

Theatertapas is 'on tour' en presenteert haar tweede project bij World Press Photo 16. Mieke den Braber en Anne Brouwer werken op locatie in de Folkingestraat Synagoge Groningen. Op zaterdag 3 december presenteren zij hun korte voorstelling om 19:45, 20:30 en 21.15. Tickets aan de kassa verkrijgbaar voor €10 (incl. toegang tot de tentoonstelling). Kijk voor meer informatie op de Facebook event page.
De voorstelling In iedere foto is een opname van een moment zichtbaar. Het is een verstild beeld dat de fotograaf ons laat zien. Maar wat wil de foto ons vertellen of laten voelen? In deze rondleiding laten Mieke en Anne de foto's spreken tot de verbeelding van de toeschouwer door de beelden in een ander licht te plaatsen. Zij nemen je graag mee in een visuele wandeling door de foto's om op zoek te gaan naar nieuwe perspectieven.
Mieke den Braber is werkzaam als scenograaf en Anne Brouwer werkt als ruimtelijk ontwerper. Beiden studeerden zij aan Academie Minerva waar zijn afgestudeerd als scenograaf. Het project is een samenwerking tussen Theatertapas en Wereld Pers Foto Groningen.

 


Lezing | Framing: beeldgeweld in de moderne samenleving

8 decemberDatum: donderdag 8 december 2016
Tijd: 19:30 - 20:00 inloop | 20:00 - 20:45 lezing | 21.00 - 21:30 rondleidingen
Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
Toegangprijs: €10,- (incl. bezoek aan de tentoonstelling)

Fotografie is bij uitstek het medium om de realiteit te tonen en verhalen van ver weg dichtbij te brengen. In de moderne samenleving zien we veel heftige beelden van verhalen die onze aandacht behoeven. Hoe meer beelden je ziet, hoe minder indruk ze maken. Je stompt af. Dit fenomeen wordt uitgelegd vanuit de psychologie door Bert Donker. Na een goed verhaal gaan we over op het bekijken van de tentoonstelling zelf met lokale fotografen Kees van de Veen en Maarten de Kok.
Hoe werkt het fotografisch medium de werkelijkheid zo dichtbij? Hoe kan één overtuigend beeld een samenleving bewegen tot actie? Raken wij afgestompt bij het zien van veel beeldgeweld en hoe werkt dat dan? Wat is de rol van framing in het overbrengen van een boodschap; de impact van het verhaal; en de beleving van het beeld? Waarom blijft persfotografie belangrijk in de bewustwording van mensen over wat er in de wereld gaande is?
Kees en Maarten gaan in op zowel de foto’s van World Press Photo, als op een minder ver-van-je-bed show: de Groningse aardbevingen. Geen beeldgeweld? Hoewel de Groningse aardbevingen minder spectaculaire landschappen van verwoesting opleveren, is het wel degelijk een topic waarin beeldvorming moet bijdragen aan een gevoel van urgentie en belang in de rest van Nederland. Hoe je dat als fotograaf doet, hoor je tijdens deze fotografenrondleidingen. Mocht je het liever bij de World Press Photo 16 houden, dan loop je die avond met Bert mee voor een rondleiding.
Kijk voor meer informatie op deFacebook event page.

 


Lezing | De dood van de persfotograaf

10 devemberDatum: zaterdag 10 december 2016
Tijd: 19:30 - 20:00 inloop | 20:00 - 21:00 lezing en discussie | 21.00 - 21:30 rondleidingen
Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
Toegangprijs: €10,- (incl. bezoek aan de tentoonstelling)

Het fotografisch medium is aan het democratiseren. Iedereen kan tegenwoordig een foto maken. In 2015 was het jaarthema van Wereld Pers Foto Groningen dan ook niet voor niets ‘De media dat ben jij’. Nieuws ‘maken’  we tegenwoordig zelf, met een smartphone of tablet. De kwaliteit van de ‘point-and-shoot’ camera is dusdanig goed, dat menig professioneel fotograaf tegenwoordig werkt met Instagram of series schiet met een I-phone. Fotografie voor iedereen! Een positieve ontwikkeling, of zijn we hier iets vergeten?
Fotograaf Sake Elzinga kan als geen ander vertellen over de de ontwikkelingen binnen het vak: de veranderingen in techniek, de komst van het internet en de veranderende functies van persbureaus. Duik de geschiedenis in met mooie verhalen over hoe het fotografisch medium zich in Nederland heeft ontwikkeld. Aan de hand van persoonlijke anekdotes en eigen werk neemt Sake je mee in zijn carrièrepad. 
Elzinga's werkterrein is breed: van de actuele politiek tot sport en tot kunst en cultuur; de opdrachten liggen op regionaal, nationaal en internationaal gebied. Sinds 1987 is hij een van de vaste fotocorrespondenten voor het NRC Handelsblad. Sake Elzinga is een geregelde deelnemer aan belangrijke groeps- en solotentoonstellingen. Vele publicaties zijn verlucht met zijn foto's. Hij ontving verschillende fotoprijzen, o.a. in 1990 de tweede prijs sport World Press Photo, in 1994 de eerste prijs in de categorie documentaire Nederland in de Zilveren Camera en in 2001 de eerste prijs in de categorie Kunst, cultuur, architectuur en techniek in de Zilveren Camera. Voor zijn serie over Tsjernobyl ontving hij in 1996 de Fuji Award, een hoge onderscheiding in de fotowereld.
Na de lezing bekijken we samen met Sake de tentoonstelling en is er ruimte voor discussie.

Kijk voor meer informatie op de Facebook event page.


NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Openingstijden

Vrijdag 18 november tot zondag 11 december

Maandag t/m zondag 10:00 – 18:00
Donderdag 10:00 – 21:00
Zaterdag 26 november & 10 december 14:00 – 18:00